Słodkie nie musi być niezdrowe

Większość osób przepada za słodyczami. Niestety jednak są one dość tuczące i wcale nie wpływają dobrze na pracę organizmu. Jak poradzić sobie z apetytem na słodycze?

Można przygotować słodkie przekąski na własną rękę. Takie zrobione w domu przysmaki są o wiele zdrowsze od produktów na sklepowych półkach, a ich wyrób nie zajmuje wiele czasu.

Suszone owoce

Przy pomocy suszarki do żywności można przygotować przepyszne suszone przekąski. Wystarczy pokroić na plasterki jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie czy banany i przyrządzić z nich owocowe chipsy. Przy pomocy suszarki do żywności można również wysuszyć żurawinę, jagody czy truskawki, które mogą stać się znakomitym dodatkiem do owsianki.

Pełnoziarniste ciastka

Może nie należą do rzeczy najzdrowszych, niemniej jednak są o wiele zdrowsze, niż te ze sklepu. Można przygotować je z mąki razowej, płatków owsianych albo kaszy manny. W roli dodatków doskonale sprawdzą się rożnego rodzaju ziarna, suszona żurawina, rodzynki , kakao czy miód. Plusem tych domowych wypieków jest ich naturalny skład oraz brak konserwantów.

Kisiel

Wykonany na bazie naturalnego soku owocowego jest zdrową i pyszną przekąską. Jego zaletą jest fakt, że przygotowuje się go w nie więcej, niż pięć minut, co pozwala zaspokoić nawet najbardziej nieoczekiwane zachcianki na słodkości.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz